Home / Trends / Technologie in mode wint snel terrein

 

sf_demonstrators-900x515Modetechnologie; het klinkt erg technisch en je verwacht er vast geen trendy kleding bij. Daar kun jij je dan behoorlijk in vergissen. Steeds nadrukkelijker komen mode en technologie samen in kleding. Op veel plaatsen in het land wordt hard gewerkt aan deze integratie. Zo wordt bijvoorbeeld binnen de faculteit Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven, door Marina Toeters modetechnologie gedoceerd.

Ook voor de ontwerpers van morgen

Marina Toeters is zeer begaan met de praktische ontwikkeling van technische innovatie in de mode. Via haar bedrijf By-wire.net streeft ze ernaar om modetechnologie beschikbaar te maken voor de maatschappij. Eén van de manieren waarop zij dit doet is door het geven van mode workshops aan kinderen. Dit zijn geen gewone workshops. Deze zogenaamde ‘Smart textile workshops for kids’  besteden aandacht aan  1. het maken van een eigen muziekinstrument uit textiel en elektronica, 2.  het driedimensionaal hergebruiken van textiel, 3.  het maken van knuffellampjes en 4. het maken van een eigen weefmachientje. Het ligt voor de hand dat het modetechnologisch denken van  kinderen door deze workshops enorm gestimuleerd wordt.

Energie absorberende stoffen

Bijzonder veelbelovend is de ontwikkeling van zogenaamde Solar Fiber; een stof die bestaat uit garen waarop silicium verdampt wordt. Kleding uit die stof is in staat om zonne-energie te absorberen. Je kunt er dan bijvoorbeeld je smartphone mee opladen. In dit verband werkt Marina Toeters samen met mode ontwerpster Pauline van Dongen. Haar kledingontwerpen met gelaagde zonnecellen zijn bijzonder modieus en zeer innovatief. Kleding gemaakt van Solar Fiber zal naar verwachting over 5 jaar in de winkels liggen.

 
Share this page
 

De dikste tracks

 

#KOKENDOEJEZO

 

JOUW MAANDELIJKSE MIXTAPE